Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ
Termékek Menü

Dolby Atmos: hamarosan az Ön nappalijában

Brett Crockett, az akusztikai kutatások vezető felelőse:

A Dolby akusztikai kutatásainak vezetőjeként nagyon komolyan veszem a hangzást. És ebbe beletartozik természetesen az is, hogy nagyon komoly házimozival szereltem fel a nappalimat.

2012-ben, amikor bevezettük a Dolby Atmos®-t, azt a rendszert, amely valóban az események közepébe repíti a moziba járókat, elkezdtem azon gondolkodni, hogy milyen lenne, ha otthon is sokkal jobban szólhatna a házimozim – és nemcsak az enyém, hanem még sok millió emberé... Mivel tudtam, mennyire jó a Dolby Atmos által kínált mozihangzás, biztos voltam abban, hogy az otthoni szórakozást is teljesen új szintre lehet emelni.

Így aztán kutatócsoportunk a házimozirészleggel karöltve elkezdett azon dolgozni, hogy a Dolby Atmos élményét az otthonokba is bevigyük. Célunk az volt, hogy a házimozi hangzása minden eddigit felülmúljon, ugyanakkor az audiorajongók rugalmas választási lehetőségekkel rendelkezzenek a rendszer felállítását illetően. Büszkén mondhatom, hogy hosszú tervezgetés, kísérletezés és innováció után sikerült létrehoznunk a hihetetlen Dolby Atmos hangzást a házimozik, s így az otthoni szórakozás minden kedvelője számára.

Hardvergyártó partnereinktől talán már hallhattak bejelentést azon termékeikről, amelyek lehetővé teszik, hogy a Dolby Atmos segítségével az otthoni szórakozás minden aspektusa tökéletes élményt nyújtson. Ilyen bejelentésekből még több várható a következő hónapok során.

A Dolby Atmos élménye – otthon
A Dolby Atmos azzal a bámulatos képességgel rendelkezik, hogy a hangot felülről szólaltatja meg. A Noé című mozifilmben például úgy adja vissza az özönvízszerű esőzés hangját, mintha az a hallgatóság fele felett, valóban az égből ömlene. Aki pedig már látta a Godzillát Dolby Atmosban, az hallhatta, hogy a szörny üvöltése a magasból több mint élethű volt – maga a velőt rázó rémület.

Talán nehéz elképzelni, hogyan is lehet mindezt egy egyszerű szobában megvalósítani. Mi azt szeretnénk, hogy a Dolby Atmos hangzás kialakítása a lehető legegyszerűbb legyen, ezért több megoldást is kidolgoztunk.
Aki számára nem okoz gondot, hogy a hangsugárzókat valóban felszerelje a mennyezetre, az választhatja ezt is. Aki viszont erre nem vállalkozna – és talán ez a tábor a nagyobb –, azok számára partnereink olyan új Dolby Atmos-kompatibilis hangsugárzókat kínálnak, amelyek a szokásos pozíciókból is teljes, részletes, felülről jövő hangzást biztosítanak.

Ha már van olyan hangsugárzónk, amellyel meg vagyunk elégedve, úgy is dönthetünk, hogy egy kiegészítő Dolby Atmos hangsugárzót helyezünk el a rendszerben. (Nagyon sokan egyszerűen csak rárakják az új modult a meglévő hangsugárzóik tetejére.)
De hogyan lehet létrehozni a felülről szóló hang hatását, ha valójában nem fent helyezkednek el a hangforrások? Nos, ez többféle tényező bonyolult összjátékával érhető el, de lényegében a hanghullámok fizikájával, valamint azzal kapcsolatos, ahogyan az emberi agy a hanghullámokat felfogja és értelmezi.
Annak érdekében, hogy a Dolby Atmos élménye teljes körűen megvalósuljon az otthoni szórakoztatórendszereken, partnereink a fentiek mellett erre alkalmas rádióerősítőket és más eszközöket is kínálnak. Ezek közé tartozik például az új Blu-ray™ lejátszó – de az olyan készülékek, amelyek teljes mértékben megfelelnek a Blu-ray rendszerekkel kapcsolatos előírásoknak, szintén képesek visszaadni a Blu-ray Disc™ hordozón tárolt Dolby Atmos tartalmakat.

A Dolby Atmos azonban több mint hardver: alapvetően olyan kreatív és hatékony eszköz, amellyel a filmkészítők kivételesen életszerű hangzást képesek elérni művészi szándékuk kibontakoztatására. Vállalatunk hangstúdiókkal és filmgyárakkal működik együtt számtalan, otthoni megtekintésre szánt mozi- és tévéfilm Dolby Atmos minőségű hangzásának létrehozásában. Először idén ősszel, majd a folytatásban 2015 elejétől egyre több Dolby Atmos hangzású filmmel találkozhat Ön is Blu-ray lemezen, illetve a videoszolgáltatóknál.


A következő hónapok során még többet hallhat majd a Dolbytól és hardvergyártó partnereitől a Dolby Atmos otthoni bevezetésének lehetőségeiről, én pedig izgatottan várom a házimozi-rajongók első élménybeszámolóit a kipróbálásról. (Ha többet szeretne megtudni a Dolby Atmos házimozirendszer felállításáról, látogasson el GYIK szekciónkba.)
Személy szerint én is alig várom már, hogy a saját otthoni szórakoztatórendszeremet – szó szerint – magasabb szintre emeljem a Dolby Atmos segítségével!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír